Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Privé lease

betekenis & definitie

Bij privé lease leaset een consument een auto voor eigen gebruik tegen een vast tarief per maand. Privé lease verschilt van zakelijk leasen doordat de auto niet voor werkdoeleinden gebruikt wordt. Hierdoor hoeft de lessee bij privé lease ook geen bijtelling te betalen.

Privé lease wordt steeds vaker gebruikt als een alternatief voor het kopen van een auto. De consument hoeft namelijk geen spaargeld te hebben, want er hoeven alleen maandelijkse lasten betaald te worden. Bovendien biedt privé lease de mogelijkheid in een nieuwe auto te rijden, wat voor veel consumenten niet mogelijk zou zijn bij het kopen van een auto.

De maandelijkse lasten liggen op voorhand vast, waardoor de lessee weet waar hij of zij aan toe is. De lessee betaalt met het vaste tarief onder andere voor verzekeringen, belastingen, onderhoud, reparaties en een vergoeding voor de auto. De hoogte van de maandelijkse lasten wordt bepaalt door het aantal kilometers per jaar, de duur van het leasecontract en uiteraard het type auto.

Maar er zijn ook een aantal nadelen aan privé lease verbonden. Zo moet het aantal kilometers per jaar voorafgaand aan het contract worden opgegeven. Het is echter vrij lastig om het aantal kilometers goed in te schatten, waardoor er al snel sprake is van meer/minder kilometers. Elke extra kilometer is voor de rekening van de lessee. Tevens is het niet gemakkelijk om tussentijds het contract te beëindigen.

Daarnaast kan privé lease relatief duurder zijn dan het kopen van een auto, omdat de leasemaatschappij ook financieringskosten in rekening brengt. Deze kosten hoeven niet betaald te worden bij de koop van een auto. Omdat leasen een lening is wordt de leaseovereenkomst geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Dit houdt in dat het minder makkelijk een andere lening of hypotheek afgesloten kan worden.