Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Open leasecalculatie

betekenis & definitie

Een open leasecalculatie is een afrekening waarbij na afloop van het leasecontract diverse variabele kosten worden meegenomen om het eventueel verschuldigde bedrag te berekenen. Bij een open leasecalculatie kan deze berekening in het voordeel van de klant uitvallen.

Wat betreft een leasecontract wordt er bij de afrekening een onderscheid gemaakt tussen een open leasecalculatie en een gesloten lease calculatie. Bij een open leasecalculatie liggen de periodieke kosten van de lease niet vast, men dient te betalen voor eventueel onderhoud, verzekeringen en belastingen. Wanneer men een leasecontract afsluit voor een netto operational lease wordt het te betalen bedrag vaak uitgerekend op basis van een open leasecalculatie.

Bij een open leasecalculatie bestaan de kosten van de lease uit een aantal losse componenten, ieder met een eigen vaste prijs. Men betaalt een vooraf afgesproken vastgesteld bedrag, maar aan het einde van het leasecontract wordt op basis van deze componenten een berekening gemaakt voor de werkelijke kosten. Hoe lager het gebruik van de betreffende componenten, des te minder betaalt men extra bij deze berekening. De lessee heeft hierdoor een belang om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de auto om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Het tegenovergestelde van een open leasecalculatie is een gesloten leasecalculatie. Hierbij ligt het maandelijkse leasetarief ook vast, maar wordt er aan het einde van de lease periode geen berekening gemaakt van de verschillende componenten. Een gesloten lease calculatie komt met name voor bij een full operational lease of full service lease.