Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Meer- en minder kilometers

betekenis & definitie

Bij het aangaan van een leaseovereenkomst spreken de leasemaatschappij en de lessee een jaarlijkse kilometerrage af. Dit is het maximale aantal kilometers dat de lessee denkt te maken. Wanneer de lessee dit aantal overschrijdt worden hiervoor kosten in rekening gebracht. In sommige gevallen worden eventuele minderkilometers terugbetaald aan de lessee.

Bij operational lease is er sprake van vaste maandlasten voor de lessee. De hoogte van de maandtermijnen wordt onder andere bepaalt door het aantal gereden kilometers. De jaarlijkse kilometer moet echter door de lessee voorafgaand aan de leaseovereenkomst opgegeven worden. Het werkelijke aantal kilometers kan dus afwijken van de afgesproken kilometerrage.

Na een jaar controleert de leasemaatschappij hoeveel kilometer de lessee gereden heeft. Komt dit aantal kilometers boven de maximale kilometerrage, dan brengt de leasemaatschappij hiervoor de meer-kilometervergoeding per teveel gereden kilometer in rekening. Deze kosten zijn te vinden in de voorwaarden van het leasecontract.

Een leaseovereenkomst loopt altijd voor een vooraf bepaald aantal maanden. Dat betekent dat er ook een totaal aantal kilometers is dat binnen de overeenkomst maximaal gereden mag worden (kilometerrage per jaar x aantal jaren van het contract). Het kan voorkomen dat een lessee een vergoeding heeft moeten betalen voor een aantal meerkilometers in een bepaald jaar. Wanneer de lessee echter gemiddeld niet meer kilometers heeft gereden dan is afgesproken wordt de vergoeding voor het aantal meerkilometers terugbetaald.

Het kan ook voorkomen dat een lessee minder kilometers heeft gereden dan de kilometerrage. Het hangt dan van de leasemaatschappij en het leasecontract af wat hiermee gedaan wordt. Sommige leasemaatschappijen keren dan een minder-kilometervergoeding uit over het aantal kilometers dan de lessee niet gereden heeft. Er zijn echter ook leasemaatschappijen die dit niet doen. Het is daarom bij het afsluiten van de leaseovereenkomst belangrijk het aantal kilometers per jaar goed in te schatten.