Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Mantelovereenkomst

betekenis & definitie

Een mantelovereenkomst is een contract waarin alle voorwaarden van toekomstige leasecontracten worden opgenomen. In een mantelovereenkomst zijn de algemene voorwaarden en de meest belangrijke bijzondere voorwaarden opgenomen. Het doel van een mantelovereenkomst is om een nieuwe contracten gemakkelijker te kunnen afsluiten.

Een mantelovereenkomst wordt getekend tussen een leasemaatschappij en een grote klant, die vaak meerdere leasecontracten afneemt bij deze leasemaatschappij. Het is voor dergelijke partijen prettig op voorhand een aantal belangrijke voorwaarden af te spreken waar elk leasecontract in ieder geval aan moet doen.

Door een dergelijke raamwerk op te stellen is het voor de leasemaatschappij niet meer nodig om bij elk afzonderlijk leasecontract dat wordt opgesteld voor een nieuwe lessee de voorwaarden te bespreken. Tevens biedt een mantelovereenkomst ondernemingen de mogelijkheid om specifieke voorwaarden overeen te komen die alleen gelden voor hun eigen werknemers.

Wanneer een lessee een leasecontract tekent, worden in dit contract alleen de bijzonderheden betreffende de lessee en zijn of haar leaseauto besproken. Voor de algemene voorwaarden en de meest voorkomende bijzondere voorwaarden wordt dan verwezen naar de mantelovereenkomst die de werkgever van de lessee en de leasemaatschappij zijn overeengekomen.