Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Lineaire afschrijving

betekenis & definitie

Lineaire afschrijving houdt in dat er periodiek steeds hetzelfde bedrag wordt afgeschreven. Dit is een boekhoudkundige manier om de waardevermindering van een auto te bepalen. De hoogte van de lineaire afschrijving wordt bepaalt door de aanschafwaarde van de auto, de verwachte gebruiksperiode en de gecalculeerde restwaarde.

De waardevermindering van een auto wordt onder andere bepaalt door de veroudering van de auto, eventuele prijsdalingen, onherstelbare schade en onverzekerbare schade. Op voorhand is echter alleen de waardevermindering door de veroudering van de auto het beste in te schatten.

De lineaire afschrijving is de meest gebruikte manier om de waardevermindering van een auto te berekenen en te dekken. De verwachte restwaarde en de verwachte periode waarin de auto gebruikt wordt is namelijk op voorhand redelijk goed in te schatten. Bovendien is een lineaire afschrijving erg overzichtelijk, want het is duidelijk wel bedrag er maandelijks gereserveerd moet worden om de waardevermindering van de auto te kunnen compenseren.

Hoewel de lineaire afschrijving de meest gebruikelijke manier is om af te schrijven, is het niet een natuurlijke manier. Met name bij auto’s is er geen sprake van een lineaire afschrijving. Direct na aanschaf van een auto is er namelijk sprake van de sterkste waardedaling. Na een aantal maanden na aanschaf van een auto stabiliseert de waardevermindering van een auto zich enigszins.

Dit houdt in dat de waardevermindering van een auto niet-lineair is, want in het begin moet er theoretisch gezien veel meer worden afgeschreven dan na een aantal jaar. De niet-lineaire afschrijving is ook de reden dat het leasen van een nieuwe auto stukken duurder is dan occasion lease. Bij een nieuwe auto neemt de leasemaatschappij nog hoge afschrijvingskosten in de maandelijkse lasten op. Deze lasten zijn bij een occasion veel lager, omdat de kosten voor afschrijving dan een stuk lager zijn.