Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Leasetermijn

betekenis & definitie

De leasetermijn is de periodieke betaling die een lessee doet aan een lessor ter vergoeding voor het in gebruik nemen, oftewel leasen, van een bepaald product. Het is gebruikelijk dat de leasetermijn maandelijks wordt betaalt.

Wanneer men gebruik maakt van een lease auto, dient men hier maandelijks een betaling voor te doen aan een leasemaatschappij. Deze betaling noemt men de leasetermijn. De hoogte van de leasetermijn is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste dient men de totale waarde van de auto te delen door de looptijd van de lease. Hoeveel de auto waard is, hangt uiteraard af van de persoonlijke wensen van de klant. Wat betreft de looptijd van de lease, kan men veelal kiezen uit een vooraf vastgesteld aantal maanden. De maximale looptijd van een lease is vaak 60 maanden.

Door de totale waarde van de auto te delen door het aantal maanden, kan men in een simpele som de leasetermijn bepalen. Er zijn echter altijd extra kosten aan de lease verbonden. Dit heeft te maken met het onderhoud van de auto, eventuele reparaties, belastingen en verzekeringen. Hoe hoog deze extra kosten zijn, is afhankelijk van het type lease. Bij een full operational lease zijn deze kosten bij de leasetermijn inbegrepen, terwijl ze bij een netto operational lease door de klant zelf moeten worden betaald.