Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Kilometerafrekening

betekenis & definitie

De kilometerafrekening is het jaarlijkse verschil tussen de overeengekomen en het werkelijk aantal gereden kilometers in geval van een lease auto. Indien men meer heeft gereden dan overeengekomen, zal de kilometerafrekening positief uitvallen en dient men een bedrag bij te betalen.

Afhankelijk van het leasecontract vindt de kilometerafrekening iedere maand, iedere twaalf maanden of na afloop van de lease periode plaats. Hierbij wordt er een som gemaakt tussen het van tevoren afgesproken aantal kilometers dat men voor privé doeleinden zou rijden en het werkelijk aantal gereden kilometers. Indien men meer kilometers heeft gereden dan in het leasecontract is opgenomen, dient men bij te betalen voor elke extra gereden kilometer. Het is gebruikelijk dat de prijs van elke extra gereden kilometer is opgenomen in het leasecontract. Indien men minder kilometers heeft gereden dan de van tevoren afgesproken hoeveelheid, wordt dit tevens omgerekend, men krijgt in dat geval een bepaald bedrag van de leasemaatschappij terug.

Stel dat men een leasecontract heeft van een leaseauto voor 48 maanden met een totaal van 12.000 privé kilometers over de gehele periode. In het leasecontract is een prijs van 0,05 eurocent afgesproken voor elke kilometer die men aan het einde van het leasecontract te veel heeft gereden. De kilometerafrekening wordt uitgerekend wanneer het leasecontract ten einde loopt. Indien men 13.000 kilometers heeft gereden voor privé doeleinden in het eerste jaar, 1000 meer dan afgesproken, betaalt men dus 50 euro (1000 x 0,05). In het tweede jaar rijdt men 11.000 kilometer, binnen de afgesproken hoeveelheid. In het derde jaar rijdt men 12.000 kilometer. Aan het eind van de looptijd heeft men in totaal 36.000 kilometer privé gereden, wat binnen de afgesproken hoeveelheid valt. Men behoeft dus geen extra betaling te doen.