Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Investeringsaftrek

betekenis & definitie

Investeringsaftrek is het bedrag dat aftrekbaar is van de winst wanneer men investeert in bedrijfsmiddelen. Door het bedrag van de investeringsaftrek in mindering te brengen op de winst, behoeft men uiteindelijk minder belasting te betalen.

De belastingdienst maakt een onderscheid tussen drie soorten belastingaftrek voor ondernemers. Dit zijn kleinschaligheidsaftrek (KIA), energie-investeringsaftrek (EIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA). Met betrekking tot de kleinschaligheidsaftrek komen onder andere investeringen in bestelbusjes en bedrijfsauto’s in aanmerking die hoofdzakelijk zijn bedoeld voor beroepsvervoer. Daarnaast dient de investering ten minste 2.300 euro te zijn, conform de voorwaarden zoals die door de overheid zijn opgesteld. Men kan, afhankelijk van de hoeveelheid investeringen en het betreffende kalenderjaar, maximaal een investeringsaftrek hebben van 28 procent.

Omdat men in geval van financial lease economisch eigenaar wordt van de betreffende lease auto, kan men als ondernemer aanspraak maken op investeringsaftrek (indien men ook aan de voorwaarden zoals hierboven beschreven heeft voldaan). Op deze manier kan een financial lease fiscale voordelen hebben voor ondernemers.

Investeringsaftrek werkt als volgt. Stel dat men 15.000 euro aan investeringen heeft gedaan en dat men met zijn of haar totale inkomen in de hoogste belastingschaal valt met een belastingpercentage van 52 procent. Indien men aan alle bijkomende voorwaarden heeft voldaan, mag men 4.200 (28 procent van 15.000) gebruiken voor investeringsaftrek. In overeenstemming met het hoogste belastingpercentage is dit 4.200 * 52 = 2.184 euro. Dit bedrag mag in mindering worden gebracht op de winst, waardoor men uiteindelijk hierover minder belasting betaalt.