Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Import lease

betekenis & definitie

Import lease is een vorm van lease waarbij een leaseauto wordt geïmporteerd vanuit het buitenland. Import lease komt als leasevorm in de praktijk niet veelvuldig voor, en wordt meestal alleen op speciaal verzoek uitgevoerd.

In de praktijk wordt er een onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van leasen. Één hiervan is de zogenaamde import lease, waarbij er een auto uit het buitenland wordt geïmporteerd om vervolgens te leasen aan een klant. Hierdoor zijn er een aantal bijkomende kosten aan import lease verbonden die men niet betaalt bij andere vormen van leasen. Import lease wordt dan ook vaak niet als standaard leasevorm aangeboden, maar alleen op verzoek uitgevoerd. Import lease is met name voordelig wanneer men een auto wilt leasen in duurdere segmenten. Deze auto’s worden in het buitenland soms een stuk goedkoper aangeboden dan in Nederland.

De extra kosten waarbij men in geval van import lease rekening moet houden zijn onder andere het aankoopbedrag van de auto (vaak moet de auto eerst worden ingekocht), de transportkosten van de auto, de kosten voor het opmaken van een nieuw kenteken en de kosten voor een tenaamstelling van de auto. Door al deze bijkomende kosten is import lease een relatief dure vorm van leasen. Daarnaast moet men er rekening mee houden dat de geïmporteerde auto, voordat deze aankomt bij de importeur, op diverse gebieden moet worden gekeurd. Hierdoor moet men voor import lease veelal een bepaalde periode wachten voordat men daadwerkelijk in de geïmporteerde auto kan rijden.