Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Garantstelling

betekenis & definitie

Een garantstelling is een schriftelijke verklaring van een derde partij waarin deze partij verklaart aan de leasemaatschappij dat de lessee aan zijn of haar betalingsverplichtingen zal voldoen. Wanneer de lessee niet aan de verplichtingen voldoet kan de leasemaatschappij deze verplichtingen verhalen op diegene die een garantstelling heeft afgegeven.

Een garantstelling kan van pas komen als de leasemaatschappij niet genoeg vertrouwen heeft dat de lessee aan zijn of haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Wanneer een derde partij garant staat voor het leasecontract heeft de leasemaatschappij de zekerheid dat de betalingen gedaan zullen worden. Of dit gebeurt door de lessee of door diegene die een garantstelling heeft afgegeven maakt voor de leasemaatschappij niet uit.

Diegenen die garant staan voor de lessee worden als contractant aan de leaseovereenkomst toegevoegd. Dat houdt in dat ze medeverantwoordelijk zijn voor het contract en dezelfde verplichtingen als de lessee hebben. Ook controleert de leasemaatschappij bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) of diegene die garant staat een positieve kredietwaardigheid heeft.

De controle bij het BKR wordt alleen gedaan wanneer de lessee kiest voor private lease. Dit is een consumentenlening en daarbij moet altijd het BKR betrokken worden. In geval van zakelijk leasen wordt er geen controle gedaan bij het BKR, omdat de werkgever van de lessee medeverantwoordelijk is voor het leasecontract.

Om die reden komt bij zakelijk leasen een garantstelling ook vrijwel niet voor. De werkgever bepaalt namelijk aan de hand van het inkomen en de werkzaamheden van de werknemer welk leasecontract voor de lessee van toepassing is. Dit leasecontract is vrijwel altijd passend bij de situatie van de lessee. Hierdoor is het niet nodig om een garantstelling te vragen van een derde partij.