Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Fiscale bijtelling

betekenis & definitie

Fiscale bijtelling is een bedrag dat wordt opgeteld bovenop het maandsalaris indien men gebruik maakt van een lease auto. Het gebruik van de lease auto wordt bijgeschreven als loon in natura. Fiscale bijtelling houdt in dat men over deze bijschrijving ook belasting moet betalen.

Wanneer men gebruik maakt van een auto van de zaak, wordt van de belastingdienst verwacht dat voor het betreffende voertuig belasting wordt betaald. Dit geldt voornamelijk voor het privé gebruik van een auto van de zaak, waar men als werknemer geen opgave bij de belasting voor behoeft te doen. In plaats daarvan hanteert men een fiscale bijtelling, waarbij er maandelijks een bepaald bedrag bij het salaris wordt opgeteld. Over deze fiscale bijtelling wordt loonheffing en premie geheven, waardoor het maandelijkse netto loon lager uitvalt dan wanneer men geen gebruik kon maken van een auto van de zaak.

De fiscale bijtelling behoeft niet te worden opgelegd wanneer men als werknemer met een auto van de zaak minder dan 500 kilometer per jaar rijdt voor privé doeleinden. Men kan dan ontheffing van de fiscale bijtelling aanvragen, mits men ook kan aantonen dat men minder dan 500 kilometer heeft gereden voor privé doeleinden.

De hoogte van de fiscale bijtelling is afhankelijk van het merk en type auto. Over het algemeen geldt dat de fiscale bijtelling gelijk is aan een bepaald percentage van de catalogusprijs van het betreffende voertuig. Hoe hoog dit percentage is, is afhankelijk van de uitstoot van CO2 gerekend in gram per kilometer. Hoe lager de uitstoot, des te lager het percentage van de catalogusprijs dat als fiscale bijtelling wordt gebruikt.