Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Financial lease

betekenis & definitie

Financial lease is een vorm van lease waarbij de eigenaar of lessor na de overdracht alleen juridisch gezien eigenaar is van de auto. Bij financial lease is het gebruikelijk dat de klant een auto uitzoekt die de leasemaatschappij koopt, om deze vervolgens van de leasemaatschappij te leasen.

Bij financial lease van een auto is de klant, afgezien van de juridische aspecten, volledig eigenaar van de betreffende auto. Dit houdt in dat de auto op naam blijft staan van de leasemaatschappij, maar dat de auto voor de rest volledig in handen is van de klant. Het onderhoud, eventuele reparaties en de kosten voor verzekeringen en belastingen moeten dan ook door de klant zelf worden betaald.

Aangezien de klant bij een financial lease van een auto economisch eigenaar wordt van de auto, is het mogelijk om de auto op de balans van een onderneming te zetten. Dit kan in veel gevallen belastingvoordeel opleveren, sommige kosten van de lease kan men immers aftrekken van het totale inkomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de rente die men betaalt als deel van het maandelijkse leasetarief. Deze rente is volledig aftrekbaar van het totale inkomen, zodat men hier belastingvoordeel bij heeft.

De hoogte van het maandelijkse leasetarief is bij financial lease afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kan worden gedacht aan de aanschafprijs van de auto, een eventuele aanbetaling of inruil van voorgaande auto en de totale looptijd van de lease. Na de de laatste betalingstermijn is het gebruikelijk dat men als klant ook juridisch eigenaar wordt van de auto, dit kan echter per situatie verschillen.