Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

Eigen risico

betekenis & definitie

Eigen risico omtrent een lease auto is het bedrag dat men zelf moet betalen indien men schade heeft aan de betreffende lease auto. De hoogte van het eigen risico omtrent een lease auto is niet alleen afhankelijk van het merk en type auto, maar ook van de leasevorm.

Wanneer men in een auto rijdt, is er altijd sprake van een kans op schade. Hieronder vallen allerlei soorten schade, waarvoor ook wel de overkoepelende term cascoschade wordt gebruikt. Vaak wordt een deel van de schade vergoed door de verzekering. Het deel dat niet wordt vergoed, moet men zelf betalen. Dit wordt ook wel het eigen risico genoemd.

Indien men zelf eigenaar van een auto is, moet men het eigen risico altijd zelf betalen. Wanneer de lease auto schade oploopt tijdens werktijd, wordt het eigen risico veelal vergoed door de werkgever. Hierbij is het wel van belang dat men aan kan tonen dat de schade niet door eigen toedoen is veroorzaakt. Is er sprake van opzet of roekeloos gedrag, dan draait men als werknemer alsnog zelf op voor het eigen risico.

In geval van een privé lease, waarbij men rechtstreeks van de leasemaatschappij een auto leaset, zit de verzekering vaak bij het leasetarief inbegrepen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een full operational lease. Men dient in dat geval alsnog zelf het eigen risico te betalen.