Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Dagwaarde

betekenis & definitie

Dagwaarde verwijst naar de waarde van auto op het huidige moment. De hoogte van de dagwaarde is van een aantal factoren afhankelijk, zoals de leeftijd van de auto, de verschillende accessoires en de kilometerstand.

De dagwaarde van een auto kan op vrijwel ieder moment worden opgevraagd en geeft aan hoeveel de auto op dat moment waard is, rekening houdend met een aantal factoren. Het kan van belang zijn om de dagwaarde van een auto of ander voertuig bij te houden, zodat men weet hoeveel men ongeveer kan vragen wanneer men van plan is om het betreffende voertuig in te ruilen. Daarnaast is het bij het afsluiten van een verzekering altijd belangrijk om de dagwaarde te achterhalen. De hoogte van de premie is veelal afhankelijk van de dagwaarde.

De hoogte van de dagwaarde wordt met behulp van diverse variabelen berekend. Er wordt onder andere gekeken naar de leeftijd van de auto, het type en merk van de auto en de kilometerstand. Hierbij geldt bijvoorbeeld dat hoe ouder de auto en hoe hoger de kilometerstand zijn, des te lager is de dagwaarde van de betreffende auto.

Omdat de dagwaarde van de auto belangrijk is voor diverse zaken rondom de auto, kan men via diverse websites of instanties snel berekenen wat de dagwaarde is. Hiervoor behoeft men veelal alleen maar het nummerbord en de kilometerstand op te geven.