Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Courant

betekenis & definitie

Courant of courantheid is de mate waarin er vraag is naar een bepaalde lease auto. Een lease auto waarvoor veel contracten worden afgesloten is als het ware meer courant of heeft een hogere courantheid dan een lease auto waarvoor minder contracten worden afgesloten.

Als leasemaatschappij heeft men vaak meerder auto’s beschikbaar voor leasing. In sommige gevallen biedt men als leasemaatschappij slechts één merk aan, dit wordt captive leasing genoemd. De meeste leasemaatschappijen bieden echter meerdere merken en type auto’s aan. Niet al deze auto’s worden even vaak geleased of hebben een even hoog leasetarief. Men onderscheid deze auto’s door te kijken naar courant of courantheid. Dit is als het ware de populariteit of gewildheid van een bepaald merk of type.

Courant of courantheid wordt voornamelijk door een leasemaatschappij gebruikt om de restwaarde van een auto te berekenen. Auto’s die in hogere mate courant zijn of courantheid hebben, hebben over het algemeen een hogere restwaarde dan andere auto’s. Hoe deze berekening precies wordt uitgevoerd, is afhankelijk van diverse factoren. Men let in ieder geval op de catalogusprijs van de betreffende auto en de restlooptijd van het leasecontract.