Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Centrale inkoop

betekenis & definitie

Centrale inkoop is een dienst van de leasemaatschappij waarbij de lessee er voor kiest om de lessor alle eventuele auto’s voor leasing zelf in te kopen. De lessor, oftewel leasemaatschappij, beslist bij een centrale inkoop welke merken en types worden ingekocht om te leasen.

Als leasemaatschappij biedt men bepaalde goederen aan ter leasing, bijvoorbeeld auto’s. Een leasemaatschappij kan er hieromtrent voor kiezen om al deze auto’s zelf in te kopen om ze vervolgens bij potentiële klanten, ook wel een lessee genoemd, aan te bieden. Dit wordt ook wel centrale inkoop genoemd.

Centrale inkoop heeft voor zowel de lessor als de lessee enkele voordelen. Zo kan de lessor in één keer een grote bestelling doen van goederen en behoeft men niet voor elke lease goederen apart in te kopen. Voor de lessee zijn er in geval van centrale inkoop veelal gunstigere voorwaarden verbonden aan een eventueel leasecontract in vergelijking met een leasecontract van een lessor die wel speciale inkopen verricht.

Voor de meeste vormen van leasing is centrale inkoop een gunstige dienstverlening vanuit de leasemaatschappij. Er zijn echter vormen van lease waarbij de klant juist op zoek is naar een specifiek merk of type. Dit komt bijvoorbeeld voor bij VIP-lease of import lease. In zulke gevallen kan het voor de leasemaatschappij voordelig zijn om een aparte inkoop, oftewel een decentrale inkoop te doen. Dit soort leasecontracten leveren namelijk over het algemeen meer op dan reguliere leasecontracten.