Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Captive leasing

betekenis & definitie

Captive leasing is een vorm van leasing waarbij een leasemaatschappij zich heeft verbonden aan een bepaald merk auto. Met captive leasing probeert de leasemaatschappij de verkoop en het gebruik van het specifieke merk auto te stimuleren.

Bij de meeste leasemaatschappijen kan men uit diverse merken en typen auto’s kiezen wanneer men een leasecontract afsluit. Bij captive leasing biedt de leasemaatschappij echter maar één merk auto aan. Dit kan in theorie ieder merk zijn, zolang er maar een overeenkomst is tussen de leasemaatschappij en het betreffende automerk.

Captive leasing kan voor zowel de leasemaatschappij als het automerk diverse voordelen hebben. Zo heeft men als leasemaatschappij de zekerheid dat men auto’s aangeleverd krijgt die men vervolgens kan aanbieden voor leasing. Als automerk heeft men er baat bij dat men naamsbekendheid krijgt om zo de verkoop en het gebruik van het merk te bevorderen. Daarnaast heeft ook de klant of lessee er voordeel bij, in veel gevallen is captive leasing goedkoper dan een regulier leasecontract. Men moet in dat geval vaak wel akkoord gaan met bepaalde voorwaarden die door het betreffende automerk zijn vastgelegd.