Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Boekwaarde

betekenis & definitie

De boekwaarde is de waarde op elk gegeven moment van een goed dat wordt geleased, bijvoorbeeld een lease auto. De hoogte van de boekwaarde is afhankelijk van de tot op dat moment gedane afschrijvingen en de hoogte van de investeringen die een lessor voor de aankoop van het goed heeft

Elk goed dat geleased wordt van een lessor, in veel gevallen een leasemaatschappij, heeft een bepaalde waarde. Gedurende de looptijd van de lease hanteert een lessor over het algemeen niet de aankoop of cataloguswaarde van een goed, maar de boekwaarde. De boekwaarde is de waarde op elk gegeven moment van de looptijd van de lease. De boekwaarde staat echter niet vast, hoe meer afschrijvingen van de lease men als lessee heeft betaald, hoe lager de boekwaarde.

Boekhoudkundig gezien staat afschrijving over het algemeen gelijk aan waardevermindering van bezittingen van een onderneming. Bij een lease betaalt de lessee periodiek een bedrag aan de lessor, waardoor de totale waarde van het betreffende goed naar verloop van tijd geheel wordt afbetaald. Boekhoudkundig wordt dit daarom gezien als waardevermindering.

Een leasemaatschappij kan bijvoorbeeld een lease auto aankopen met een waarde van 15.000 euro. Men spreekt met de lessee een looptijd af van 60 maanden. De afschrijving, rente en andere bijkomende kosten niet meegerekend, is in dat geval 250 euro per maand. Aan het begin van de lease betreft de boekwaarde 15.000 euro, er is immers nog niets afgelost. Na 15 maanden betreft de boekwaarde 11.250 euro. Men heeft immers een bedrag van 3.750 euro (250 x 15) afgelost.