Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Afschrijving lease auto

betekenis & definitie

Afschrijving lease auto is de waardevermindering vanuit het perspectief van de lessor, veelal een leasemaatschappij, van het goed dat wordt geleased. De afschrijving van de lease auto staat over het algemeen gelijk aan het periodieke bedrag dat de lessee betaalt.

Boekhoudkundig gezien staat afschrijving vanuit het perspectief van een onderneming gelijk aan waardevermindering van bezittingen. In geval van afschrijving lease auto wordt het bedrag dat maandelijks door de lessee wordt betaald aan de lessor in mindering gebracht op de totale waarde van het betreffende goed.

Naast de boekhoudkundige betekenis van de afschrijving van een lease auto, kan men hiermee ook verwijzen naar het belastingvoordeel waar men aanspraak op kan maken indien men gebruik maakt van een lease auto. In geval van financial lease is de lessee economisch eigenaar van de auto, waardoor men aanspraak kan maken op belastingvoordeel. Afhankelijk van het merk en type auto, is het mogelijk om een bepaald deel van de aankoopprijs van een lease auto af te schrijven van de winst. Dit deel staat veelal gelijk aan de rente die men over de lease betaalt. Hierdoor behoeft men vervolgens minder belasting te betalen. Deze vorm van afschrijving van de lease auto is echter alleen mogelijk bij financial lease. Bij andere vormen van leasing, bijvoorbeeld operational lease, is men niet economisch gezien de eigenaar van het betreffende goed, waardoor men ook geen aanspraak kan maken op eventueel belastingvoordeel.