Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Afkoop eigen risico

betekenis & definitie

Afkoop eigen risico is een periodieke premie waarmee het eigen risico in geval van schade, diefstal of andere ongevallen met betrekking tot een goed dat wordt geleased, bijvoorbeeld een auto, wordt afgekocht bij de leasemaatschappij. Afkoop eigen risico is optioneel bij het afsluiten van een leasecontract.

Wanneer men een leasecontract afsluit voor een bepaald goed, bijvoorbeeld een auto, is het vaak mogelijk om hierbij extra premie te betalen voor de afkoop eigen risico. Indien de betreffende lease auto in dat geval wordt gestolen of onderhevig is aan vandalisme worden de kosten van het eigen risico, oftewel het deel dat niet wordt vergoed door de verzekering, voor een deel vergoed door de lessor. Afhankelijk van de leasemaatschappij, is het verplicht om in het leasecontract de afkoop eigen risico op te nemen.

In de praktijk komt het veelal voor dat een lease auto via een werkgever wordt geleased. In dat geval is de werkgever aansprakelijk voor alle schade aan de lease auto die tijdens werktijden is opgelopen. Wanneer men schade oploopt tijdens privé gebruik van de auto, dan wordt men zelf aansprakelijk gehouden voor het betalen van het eigen risico.

Indien men bij een lease gebruik maakt van de afkoop eigen risico, is het bedrag dat men kwijt zal zijn aan eigen risico in geval van schade of diefstal uiteraard lager dan wanneer men hier geen gebruik van maakt. Hoe hoog het eigen risico in dat geval is, kan men terug vinden in het leasecontract.