Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Aanbetaling

betekenis & definitie

Een aanbetaling is een bedrag dat bij een leaseovereenkomst kan worden overgemaakt van de klant naar het leasebedrijf om het maandelijkse leasetarief lager uit te laten komen. De aanbetaling wordt altijd van de totale waarde van de lease afgetrokken.

Wanneer men een auto wilt leasen, wordt bij het leasecontract overeen gekomen hoeveel men per maand betaalt aan leasetarief en voor hoe lang men de auto wilt leasen. Op basis van het maandelijkse leasetarief en de periode waarin de auto wordt geleased kan de totale waarde van de lease worden uitgerekend. Om het maandelijkse leasetarief te verlagen, is het mogelijk om een aanbetaling te doen. Deze aanbetaling wordt van de totale waarde van de lease afgetrokken, waardoor er een kleiner bedrag overblijft en het maandelijkse leasetarief lager uitvalt.

Men kan bijvoorbeeld een auto leasen voor 220 euro per maand voor een periode van 35 maanden. De totale waarde van de lease is dan 7.700 euro (220 x 35). Stel dat men hierbij een aanbetaling wilt doen van 1.200 euro. De totale waarde is vervolgens 6.500 euro (7.700 - 1.200). Na aanbetaling kan het maandelijkse leasetarief vervolgens worden vastgesteld op ongeveer 186 euro (6.500 / 35). Door de aanbetaling is op deze manier het maandelijkse leasetarief gedaald.

Het is niet altijd mogelijk om bij een leaseovereenkomst een aanbetaling te doen. In sommige gevallen is het juist verplicht om een aanbetaling te doen. Men doet er goed aan om hier bij de leasevoorwaarden op te letten. Door niet te vermelden dat het nodig is om een aanbetaling te doen, kunnen leasemaatschappijen het maandelijkse rentetarief lager laten lijken dan daadwerkelijk het geval is.