Laura Beusker

eigenaar Bubbelsclub.nl & liefhebber van bubbels

Gepubliceerd op 28-01-2016

Sabrage

betekenis & definitie

Het met een sabel "openen" van een fles Champagne. Met een sabel wordt de kop van de fles met de kurk eraf geslagen.

Het sabreren stamt uit de tijd van Napoleon. De huzaren, die gebruik maakten van de sabel als wapen, plunderden de kelders van de Hongaarse aristocraten en openden hun flessen op geheel eigen wijze.

Hoe zelf te sabreren?
- zorg dat de fles goed gekoeld is.
- verwijder het halslabel, zodat de sabel over de gladde fles kan glijden
- zoek de naad tussen de twee fleshelften
- verwijder de muselet
- ga met de achterkant van de sabel (of mes) over de naad tot je bij het bovenste randje komt
- oefen dit een paar keer
- doet dit tenslotte een keer voor het echt, waarbij je niet zozeer met kracht als wel met overtuiging de kurk en stuk glas van de hals afhaalt.

Door de druk in de Champagne fles (6 bar) hoef je niet bang te zijn voor stukjes glas. Deze gaan gelijk mee.