Laura Beusker

eigenaar Bubbelsclub.nl & liefhebber van bubbels

Gepubliceerd op 27-12-2014

Pinot Meunier

betekenis & definitie

De Pinot meunier is een druifsoort uit de Pinot familie. Hiertoe behoren ook de Pinot Noir, Pinot Gris en de Pinot Blanc. In Duitsland heet de Pinot Meunier Schwarzriesling. Pinot Meunier is een blauwe druif en wordt gebruikt voor zowel witte als rose champagne.

De Pinot Meunier is een van de drie druifsoorten die het meest worden verbouwd in de Champagne streek. Deze druif wordt vaak als de inferieure druif gezien, aangezien deze snel rijp is en een hoge opbrengst heeft in liters, maar niet zozeer in smaak. De druif is echter wintrehard en bestand tegen voorjaarsvorst, waardoor deze in het noorden van Frankrijk dus wel graag wordt gebruikt.
In de 4 Champagne regio's heeft de Vallee de la Marne een voorkeur voor de Pinot Meunier (62% van het beschikbare terrein is ermee beplant). In de Montagne des Reims is dit de tweede druif met 36% (Pinot Noir is daar nummer 1 met 40%).

Dom Perignon is een van de bekende huizen die het meeste Pinot Meunier in zijn wijnen stopt. Zijn Brut bestaat uit 1/3 Pinot Meunier, 1/3 Pinot Noir en 1/3 Chardonnay; de 3 meest gebruikte druiven in de Champagne.

In de regio's Cote des Blancs en Cote des Bar, wordt de Pinot Meunier praktisch niet gebruikt. Hier is een grotere voorkeur voor Chardonnay en Pinot Noir.

Andere namen voor de Pinot Meunier zijn : Auvernat Gris,Gris meunier, Pinot Negro, Riesling Noir, Müllerrebe.