Laura Beusker

eigenaar Bubbelsclub.nl & liefhebber van bubbels

Gepubliceerd op 05-04-2015

2015-04-05

4. Eerste vergisting

betekenis & definitie

Bij de Méthode Traditionelle ontstaat na de eerste vergisting een stille wijn. De most (druivensap na de persing) wordt in grote roestvrijstalen vaten gedaan en onder zeer geconditioneerde condities vergist. Hierbij worden de suikers door de gist in alcohol omgezet.

Bij de eerste vergisting wordt de most in schone roestvrijstalen tanks gedaan. Hierbij worden verschillende percelen en verschillende druiven in aparte tanks gedaan. De droesem in de most zakt naar de bodem. De wijn wordt nu naar een andere schone tank (of eikenhouten vat) overgepompt en de eerste tank wordt grondig schoongemaakt. Dit proces duurt circa 48 uur.

Vervolgens zal de gist van het vel van de druif (eventueel aangevuld met extra gist) de fruitsuikers (eventueel aangevuld met extra suiker) omzetten in alcohol. Als de suikers op zijn of als het alcoholpercentage 15% heeft bereikt, dan sterven de gistcellen vanzelf.

Deze vergisting geschiedt bij kamertemperatuur (18-20C) en duurt circa 10 dagen. Als de temperatuur lager wordt gehouden, duurt deze vergisting langer. Vervolgens laat de wijnboer de wijn enkele maanden rusten.

Eventueel kan gekozen worden voor een tweede (malolactische) vergisting.Deze tweede melkzuur vergisting zorgt voor een rondere smaak aan de Champagne.