Laura Beusker

eigenaar Bubbelsclub.nl & liefhebber van bubbels

Gepubliceerd op 25-01-2015

2015-01-25

2. Selectie

betekenis & definitie

De selectie van de druiven is een belangrijk onderdeel van het proces. De rijpe bessen zorgen voor extra smaak aan de wijn. Ook dient goed gekeken te worden dat er geen rotte druiven bij zitten. Deze kunnen het vergistingsproces verstoren.

Zoals eerder aangegeven hebben de boeren circa 3 weken voor de pluk van de druiven. Het is dus van groot belang kritisch te kijken naar welke stukken eerst geplukt kunnen worden en welke druiven nog even langer mogen blijven hangen. Bij de pluk wordt continu gekeken hoe rijp de bessen zijn. De minder rijpe druiventrossen blijven nog even hangen, en de andere worden er tussenuit gehaald.

Ook ligt voor de Champagneboeren vast hoeveel kilogram druiven per hectare zij mogen produceren. Oot dit wordt jaarlijks vastgesteld door de INOA. Gemiddeld is dit 10.400 kg/hectare. De selectie is dus uitermate belangrijk om er zo wel voor te zorgen dat je alleen de beste kwaliteit hebt. Ten slotte is ook vastgesteld hoeveel liter "jus"er gemaakt mag worden. 160 kilogram fruit mag maximaal 102 liter jus opleveren. Dit levert dus 6600liter per hectare(100m * 100m) op.