Laura Beusker

eigenaar Bubbelsclub.nl & liefhebber van bubbels

Gepubliceerd op 05-04-2015

2015-04-05

11. Dosage

betekenis & definitie

Dosage is de wijn met suiker die wordt toegevoegd aan de Champagne om het zijn definitieve suikergehalte en smaak te bepalen. Deze wijn heet ook wel liqeuer d'expedition. Afhankelijke van het gewenste eindresultaat Brut Nature, Brut, Demi-Sec wordt, max 3, 12 of 50 gram toegevoegd.

De dosage is van wezenlijk belang voor het eindresultaat van de Champagne. Aangezien er bij het maken van Champagne sprake is van 2 vergistingsprocessen, de eerste voor het maken van de stille wijn en de tweede voor het maken van de bubbels, is een groot gedeelte van de natuurlijke fruitsuikers al gebruikt bij het maken van de wijn. Gist heeft namelijk suiker nodig om alcohol of bubbels te kunnen maken.

Om niet alleen kurkdroge wijnen te maken, wordt gebruik gemaakt van de dosage, wijn met hierin pure rietsuiker.Afhankelijk van de hoeveelheid restsuiker (fruitsuiker+ toegevoegde suiker) per liter, krijgt een Champagne vervolgens een van de labels:
Brut Nature 0-3 gram
Extra Brut 0-5 gram
Brut 0-12 gram
Extra Dry 12-17 gram
Dry 17-32 gram
Demi-Sec 32-50 gram
Doux > 50 gram

De meestvoorkomende versies zijn, Extra Brut, Brut en Demi-sec.