De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Gepubliceerd op 07-06-2020

Atlantische Oceaan

betekenis & definitie

wereldzee tussen W.kust van Europa-Afrika en O.kust van Amerika. Begrensd door: in Z. het Antarctische continent, in N. de Beringstraat (dus met inbegrip van de N.

Poolzee). Tot de A.O. worden gerekend de randzeeën: W.-Ind. zeeën, N. Poolzee, Noordzee, Kanaal, Ierse Zee, en de binnenzeeën: Oostzee, Middellandse Zee met Zwarte Zee, Baffinsbaai, Hudsonbaai, Hudsonstraat en St. Laurensbaai. Oppervlakte van A.O. met alle rand- en binnenzeeën: 106,20 mill. km2; open oceaan 82,22 mill. km2. Deze heeft gemiddelde breedte van 5500 km; lengte 21.300 km, diepte gemiddeld 3868 m; met de bijzeeën: 3331 m; grootste diepte 8525 m.

De A.O. wordt in gehele lengte in twee delen gesplitst door de zgn. Atlant. rug, 20.300 km lang. De zee daarboven minder dan 4000 m diep, ter weerszijden 5000 m. Enkele toppen steken als eilanden boven water uit. Van de rug lopen drempels naar het vasteland. De bekendste zijn de Walvisrug en de Rio Grande drempel.

Twee troggen: smalle en zeer diepe bodemformaties: de Puerto Ricotrog en de Z.-Sandwichtrog, heide meer dan 8000 m diep. Zeestromen: N. equatoriale stroom, Antillenstroom, Golfstroom of Noordatlant. Drift - van Florida tot ver benoorden Scandinavië (warm), Canarische stroom (koud), O. Groenlandstroom, Labradorstroom, de Z.-equatoriale stroom, Guyanastroom, Braziliaanse stroom, de Westenwind-drift, Benguellastroom, Falklandstroom, equatoriale of Guineestroom. Een gebied zonder stromen is de zgn. Sargasso-zee, verzamelplaats van sargassowier.

De A.O. is de zoutrijkste der Oceanen: zoutgehalte aan oppervlakte gemiddeld 35 p. mille, naar de diepte neemt het af. De getijden worden beheerst door vloedgolven, die zich van het Z. naar het N. bewegen: hoogste vloeden in FundyBaai en in Baai van St. Michel. Op de A.O. is een patrouilledienst ter opsporing van ijsbergen ingesteld, het vliegverkeer ondervindt veel steun van dei Juli 1947 ingestelde internationale waarnemingsdienst aan boord van dertien weerschepen, buiten de gewone zeevaartroutes gestationneerd.