Kunstgeschiedenis

Amsterdam Boek (1959)

Gepubliceerd op 27-01-2022

Campen, Jacob van

betekenis & definitie

(1595-1657). Nederlands klassicistisch schilder en bouwmeester, maakte een studiereis naar Italië, waar hij beïnvloed werd door het werk van Andrea Palladio.

Teruggekeerd in Nederland kreeg hij verscheidene opdrachten voor bouwwerken, o.a. van Constantijn Huygens te ’s-Gravenhage en van prins Johan Maurits van Nassau, het huidige, door Pieter Post voltooide Mauritshuis, eveneens te ’s-Gravenhage. Andere bouwwerken: paleis te Honselaarsdijk, paleis Noordeinde, Nieuwe Kerk te Haarlem, herbouw van de Nieuwe Kerk te Amsterdam; zijn voornaamste werk is wel het stadhuis te Amsterdam (het huidige Koninklijk Paleis op de Dam), waarvoor hij het ontwerp maakte. Schilderijen van hem o.a. in de Oranjezaal van het Huis ten Bosch en in het Rijksmuseum te Amsterdam, zie Holland – barok – zeventiende eeuw – bouwkunst; zie Holland – barok – zeventiende eeuw – beeldhouwkunst.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!