ABC van de kunst

Douwe Brongers & Désirée Raemaekers (2004)

Gepubliceerd op 18-05-2017

Art Deco

betekenis & definitie

Decoratieve stijl die tussen circa 1920 en 1940 vooral in Frankrijk populair was.

De stijl kreeg zijn naam in de jaren zestig van de vorige eeuw en werd genoemd naar de grote Parijse tentoonstelling ‘Exposition Internationale des Arts décoratifs et Industriels Modernes’ in 1925. Art Deco werd vooral toegepast in meubels, mode en gebruiksvoorwerpen. Ontwerpers hadden een voorliefde voor luxe materialen zoals ivoor, brons, zebrahuid en exotische houtsoorten, maar de vormen waren eenvoudig, vaak strak geometrisch. Art deco werd ook uitgevoerd in goedkopere materialen zoals bakeliet en andere kunststoffen, waardoor de stijl voor velen bereikbaar werd.

Inspiratie vonden ontwerpers in exotische plaatsen als Japan en Afrika. De ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922 deed daarnaast een liefde voor Egyptische motieven opbloeien. Ook ontwikkelingen in de moderne kunst (bijvoorbeeld van De Stijl en het Russisch Constructivisme) werden gevolgd en op een decoratieve manier verwerkt. In de Verenigde Staten sloeg de stijl ook aan, meer dan in Europa eveneens in de architectuur, zoals het Chrysler-gebouw in New York en het Art Deco District in Miami.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.