Kuifje in Vlaanderen

Michel Uyen

1.148 Onderwerpen

10.780 Bezoekers

Michel Uyen (geboren in Nijmegen, 1956) is een Nederlandse vertaler en schrijver die bekend staat om zijn expertise op het gebied van taal en cultuurverschillen tussen Nederland en Vlaanderen. Na zijn studie Frans en algemene literatuurwetenschap, werkte Uyen tien jaar als leraar aan een Nijmeegs gymnasium-atheneum voordat hij in 1990 naar België verhuisde. Daar vond hij werk als vertaler bij de Europese Unie.

In zijn werk als vertaler en schrijver heeft Uyen een diepgaand begrip ontwikkeld van de nuances en subtiliteiten die het Nederlands en het Vlaams van elkaar onderscheiden. Hij heeft zich toegelegd op het blootleggen van de verschillen in taalgebruik en culturele eigenaardigheden tussen deze twee regio's die, ondanks het delen van dezelfde taal, vaak tot misverstanden en verwarring leiden.

Als auteur staat Uyen bekend om zijn scherpe en tegelijkertijd mild humoristische kijk op de verschillen tussen Nederland en Vlaanderen. Zijn werken bieden inzicht in de mentaliteit en gewoonten van Vlaanderen, terwijl hij op luchtige wijze de 'botte Hollander' uitlegt wat hen soms ontgaat over de Vlaamse cultuur. Zijn boeken worden vaak beschouwd als leerzame en vermakelijke gidsen voor iedereen die geïnteresseerd is in het begrijpen van de complexe relatie tussen deze twee buurlanden.

Uitgegeven en verkocht door Boekhandel Roelants, Nijmegen 2011 (zie link in bio).
Gedigitaliseerd door Arie van den Dool

Toon meer

Definities en betekenissen van Kuifje in Vlaanderen