Gepubliceerd op 14-06-2016

Hoogwaterberichten

betekenis & definitie

Dagelijks maakt het KNMI voor Rijkswaterstaat een speciaal weerbericht met de neerslagverwachting voor de stroomgebieden van de Rijn en de Maas.

Iedere zes uur geeft het KNMI door hoeveel regen in deze gebieden is gevallen en worden ook de radar- en satellietbeelden in de gaten gehouden. Rijkswaterstaat verwerkt de informatie en gegevens van de waterstanden uit Duitsland en België in een rekenmodel voor voorspellingen van de Rijn en Maas. Het stroomgebied van de Rijn heeft ongeveer zes keer de omvang van dat van de Maas.

Voor de waterstandsverwachtingen is een goede neerslagverwachting heel belangrijk. De weersvoorspellingen zijn alleen onzeker. Een neerslaggebied kan in activiteit toenemen, langzamer passeren of een kilometer of vijftig zuidelijker koersen dan de weercomputers berekenen. Dergelijke details zijn van groot belang. Zeker tijdens kritische hoogwatersituaties. Een regengebied dat zich boven de stroomgebieden van de rivieren ontlaadt, kan "de druppel leveren, die de emmer doet overlopen". Daarom worden bij hoogwatersituaties extra berichten gemaakt om de voorspellingen eventueel bij te stellen.

Rijkswaterstaat gaat in zijn voorspellingen van de waterstanden tot twee of maximaal drie dagen vooruit. De eerste dag is de voorspelling nauwkeurig tot een marge van tien centimeter. Voor de tweede dag ligt de marge bij vijftien centimeter. Voor de Maas wordt die nauwkeurigheid gehaald voor termijnen van 12 en 24 uur.