Kliekipedia

Kliekipedia is een website met kliekjesrecepten.

Gepubliceerd op 06-03-2015

2015-03-06

Kliekipedia

betekenis & definitie

Kliekipedia is een online platform dat in het leven is geroepen door SIRE om consumenten uit te dagen minder voedsel te verspillen. De site biedt inspiratie voor hoe je kliekjes en overgebleven voedsel nog prima kunt gebruiken. Tips en recepten kunnen door bezoekers zowel geraadpleegd als gepost worden.

De website is in het leven geroepen door SIRE (Stichting Ideële reclame) als fundament van een grote campagne tegen voedselverspilling. Deze campagne krijgt verder gestalte via een tv- en een radiocommercial, en via diverse social media-kanalen. De officiële lancering van Kliekipedia vond plaats op 10 februari 2015 in het bijzijn van staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma.

De aanleiding voor het lanceren van Kliekipedia is het wereldwijde voedselverspillingsprobleem. In Nederland wordt het merendeel van de voedselverspilling (38%) veroorzaakt door consumenten. Daarom richt de SIRE-campagne zich op deze groep. Kliekipedia stelt zich ten doel om het bewustzijn over voedselverspilling te vergroten en om iedereen in Nederland te helpen minder voedsel weg te gooien dat nog goed te gebruiken is.

Kliekipedia is een interactief open platform. Gebruikers krijgen de gelegenheid om zelf recepten en tips op de site te plaatsen. Daarnaast staan er op Kliekipedia recepten die geleverd worden door voedselorganisaties (bijv. Het voedingscentrum), kookboeken, kookwebsites, of door voedselproducenten/supermarkten met een receptendatabase. Ook zijn op de site filmpjes te zien van Bekende Nederlanders die koken met kliekjes. Iedereen die content levert voor de site doet dit geheel belangeloos.

Populair op Kliekipedia zijn bijvoorbeeld verschillende adviezen voor het legen van een pak yoghurt, recepten voor quiche en croutons van oud brood, en recepten voor smoothies van overrijp fruit. Afgezien van de kliekjestips en -recepten, bevat Kliekipedia algemene informatie over voedselverspilling: feiten en cijfers, een animated infographic en diverse links naar andere initiatieven tegen voedselverspilling.