Historische bronnen verbinden de Mongoolse metaalbewerkers, bronsgieters en smeden met de ambachtslui uit Samarkand die in de 13de eeuw ontvoerd werden door de legers van Genghis Khan. Het nationaal museum van Mongoolse Geschiedenis in Ulaan-baatar is in het bezit van een bronzen (klank)schaal (togoo) voorzien van de attributen van de geluksgodin Asthaman-galadevi de 8 boeddhistische gelukstekens (ashtamangala’s): de schelp, de knoop zonder einde (lemniscaat), de banier, de vis, de parasol, de vaas, het rad van de wet en de lotus. De schaal vertoont ook een inscriptie van het jaartal 1836 en de naam van de bronsgieters. De togoo rust op een 1m. hoog onderstel (tulga) van gevlochten ijzer.
• De reiskoffer van een Mongools edelman uit de 19de eeuw bevatte naast een tondeldoos, een kopje in de vorm van een vis eetgerei en een tandenstoker ook een gouden schaaltje (7,4 cm)
voorzien van gegraveerde bloemenmedaillons. Sommige ‘kenners’ sluiten niet uit dat het hier een klankschaaltje betreft.
In de Mongoolse keukens van de 19de eeuw gebruikte men grote bronzen kommen (togoo) met een diameter tot 96 cm., niet enkel om te koken maar ook om gerstkorrels te roosteren als een soortpopcorn. Men gebruikte een stok en een smal viltlapje om aanbakken te voorkomen. Of hier sprake is van verwantschap met een klankschaal met slagstok, zoals dezelfde ‘kenners’ beweren, is zeer de vraag.
Gepubliceerd op 13-04-2024
togoo
betekenis & definitie