Eponiemenwoordenboek

Ewoud Sanders

Eponiemen zijn woorden die teruggaan op historische personen. Zo is het kiekje afgeleid van de Leidse fotograaf Israël Kick, de brommer van de Utrechtse stalhouder Brom en dankt het bintje zijn naam aan Bintje Jansma, een sproeterig Fries meisje.

Deze digitale herdruk van Sanders veelgeprezen Eponiemen-woordenboek bevat een selectie van ruim zeshonderd eponiemen, puur Nederlandse woorden of leenwoorden die tot ons dagelijks taalgebruik zijn doorgedrongen. Het is niet alleen geschikt als naslagwerk maar, door de anekdoten achter de eponiemen, tevens als leesboek voor taalliefhebbers.

“Sanders geeft het verhaal achter het eponiem alle ruimte. Niet de ontstaansgeschiedenis van het eponiem, ook allerlei weetjes en anekdoten die er zijdelings verband mee houden zijn meegenomen.”

“Het meest grondige taalboek dat onlangs is verschenen. Het is verleidelijk een paar voorbeelden te geven, maar u moet zich al lezend zelf maar laten verrassen.”

Over de auteur

Ewoud Sanders (1958) is een Nederlands taalhistoricus en journalist. In de rubriek WoordHoek, die wekelijks verschijnt in NRC, schrijft hij over taal en geschiedenis. Hij heeft een groot aantal taalboeken geschreven. Daarnaast publiceert hij geregeld over het digitaliseren en ontsluiten van kranten, boeken en tijdschriften.

In zijn taalboeken gaat Sanders doorgaans in op de geschiedenis van woorden en uitdrukkingen. Voor zijn onderzoek maakt hij gebruik van een grote, digitale bronnencollectie in eigen beheer. Hij geeft geregeld lezingen over hoe je zo’n materiaalverzameling kunt aanleggen en ontsluiten.

Bestel dit eBook
* Direct te downloaden in .pdf & .epub formaat

Wil je liever op de hoogte blijven van onze publicaties? Laat je emailadres achter:

Wil je een grotere bestelling, media-aanvraag of heb je een andere vraag? Klik hier


Betaal met gemak: