Kim van Rooij

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 17-09-2015

2015-09-17

Cirque du Soleil

betekenis & definitie

De definitie van het woord ‘circus’ volgens de site van Van Dale (www.vandale.nl) is: ‘tent waarin voorstellingen met dressuur, acrobatiek enz. worden gegeven.’ Cirque du Soleil valt echter niet volledig in die categorie. Cirque du Soleil is een groep artiesten die wereldwijd uiteenlopende shows en optredens neerzetten.

Cirque du Soleil betekent letterlijk ‘Circus van de zon’. Cirque du Soleil is ontstaan in 1984. Een groep straatartiesten voerden circusachtige optredens uit tijdens het jaarlijks terugkerende feest in Quebec, Canada, waarbij de inwoners vierden dat Jacques Cartier Canada ontdekte. Guy Laliberthé en Daniel Gauthier waren de twee straatartiesten die het idee oppakten om de circusoptredens naar een hoger niveau te tillen en besloten er een groter project van te maken, genaamd ‘Cirque du Soleil’. De eerste tour op kleine schaal was hiermee een feit. Sindsdien is Cirque du Soleil gegroeid tot een bedrijf met een grote wereldwijde naamsbekendheid, en daarmee met artiesten en werknemers afkomstig uit alle delen van de wereld.

Er wordt door velen onderscheid gemaakt tussen Cirque du Soleil en andere soorten circussen. Eigenschappen die daarin mee zouden kunnen spelen zijn bijvoorbeeld het feit dat Cirque du Soleil geen dieren gebruikt in de shows. Belangrijkste onderdelen komen echter wel overeen met andere soorten circussen. Er kan hierbij worden gedacht aan acts met clowns, acrobatiek, trapeze en jongleren. Onderscheid wordt ook gemaakt door het spectaculaire licht- en geluidsgebruik, en het spelen van livemuziek.

Al met al kan worden gesteld dat Cirque du Soleil over een periode van ongeveer dertig jaar een grote groei heeft doorgemaakt en zich heeft weten te onderscheiden van andere circussen. Cirque du Soleil is een begrip in de wereld van kunst, cultuur en entertainment en zal dit waarschijnlijk nog lang blijven.