Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 08-01-2020

Y

betekenis & definitie

de 25e letter van het alphabet, genaamd: ypsilon. De oude vorm van het teeken y (v) stelde in het oudste Grieksch den klank oe voor en kwam als zoodanig in den vorm V naar de Romeinen.

De jongere vorm van het teeken (Y), vnl. den klank u voorstellend, werd door de Romeinen overgenomen voor de spelling van woorden, die zij aan het Grieksch ontleenden. In het Nederlandsch stelt de y den klank i voor; in transcripties van woorden uit talen met een vreemd letterschrift treft men de letter y dikwijls aan met de waarde van den medeklinker j; volgens de nieuwere transcriptie-opvattingen, die ook zooveel mogelijk in de Kath.

Encyclopaedie gevolgd zijn, wordt dit vermeden en schrijft men j (voorb.: Jokohama i.p.v. Yokohama).Aangezien de ij wegens de gelijkenis in schrijfwijze dikwijls met de y verward wordt, hebben wij om practische redenen de ij naar het eind van het alphabet verschoven en met de y vereenigd, ofschoon de ij niets anders is dan de gediphtongeerde ii, geschreven ij, en zij dus eigenlijk op de ih zou moeten volgen.

Afkortingen. Y als symbool in de chemie = yttrium (➝ Aardmetalen); y in de wiskunde = de tweede onbekende grootheid, dus na x; Yb als teeken in de scheik. = ytterbium (➝ Aardmetalen).