Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-11-2019

Vanille

betekenis & definitie

is de onrijpe, gefermenteerde vrucht van de vanilleplant (Vanilla planifolia Andr.), een 8 à 10 m hooge klimplant behoorende tot de familie der orchideeën. V. stamt uit Z. en Middel-Amerika; zij wordt sinds ong. 100 jaren in verschillende tropische landen gekweekt, o.m. op Java en Réunion (Bourbon). De gekweekte v. moet kunstmatig bestoven worden, daar de bijen en kolibris, die in het land van oorsprong de bestuiving verzorgen, daar ontbreken. Men plukt de vruchten nog vóór ze geheel rijp zijn.

Ze zijn dan reukeloos en krijgen hun geur eerst na een fermentatieproces, waarbij de → vanilline, het werkzame bestanddeel van de v., als witte kristalletjes op de stokjes komt. Het gehalte aan vanilline bedraagt 1,5 à 3 %. De Bourbon- en de Mexicaansche v. gelden als de beste soorten. De Tahitivanille is niet geschikt voor de consumptie, maar vindt toepassing in de parfumerieindustrie.

Als vervangingsmiddel voor vanille wordt vanillesuiker (→ Vanilline) in den handel gebracht. Bosch.