Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-11-2019

Vaandel

betekenis & definitie

(bij de cavalerie: standaard),

1° In Nederland bij de koninklijke landmacht het eereteeken van de korpsen. Het moet worden beschouwd als het zinnebeeld van de trouw van den militair aan den dienst van koningin en vaderland. Het is het eenigblijvende, de kern van het korps, in tegenstelling met den commandant, de officieren, onderofficieren, korporaals en soldaten, die allen komen en gaan, telkens aan hun opvolgers het v. nalatende en toevertrouwende. Vandaar dat de militairen aan het ontplooide v. de hoogste eerbewijzen brengen.

In Ned. bestaat het v. uit een aan een zwarten stok gedragen doek van oranje zijde. De stok is aan het boveneinde voorzien van een eikenkrans, waarop een langwerpig voetstuk met een rustenden leeuw, houdende een opgeheven zwaard.

Voor de verdere beschrijving zie K.B. van 22 Aug. 1925 nr. 27. Vgl. -→ Standaard.

v. Leeuwen.

Bij de Kon. Ned. marine bezitten alleen de korpsen → adelborsten (→ Koninklijk Instituut voor de Marine) en de → mariniers een vaandel.

2° In België bestaat het v. uit een aan een zwarten stok bevestigd doek van driekleurige (zwarte, gele en roode) zijde, waarop de tijdens den Wereldoorlog door het korps verrichte wapenfeiten met letters in gouddraad vermeld staan. De stok is aan het boveneinde voorzien van een eiken- en een lauwerkrans, waarop een voetstuk, houdende een rechtstaanden leeuw. Op het voetstuk staan de Belg. leus „Eendracht baart macht”, alsmede het korpsnummer vermeld.
V. Coppenolle.