Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 22-10-2019

Surséance van betaling

betekenis & definitie

of uitstel van betaling (N e d. recht) kan worden aangevraagd door den schuldenaar, die voorziet, dat hij met het betalen van zijn opeischbare schulden niet zal kunnen voortgaan; de rechtbank zal dadelijk de s. voorloopig verleenen en een of meer → bewindvoerders benoemen, zonder wie de schuldenaar onbevoegd is eenige daad van beheer of beschikking betreffende den boedel te verrichten. Gedurende de s. kan de schuldenaar niet tot de voldoening van schulden (eenige uitgezonderd) worden genoodzaakt en evenmin worden failliet verklaard. De rechtbank kan definitief surséance verleenen of een afloopende s. verlengen, telkens ten hoogste voor 1½ jaar, tenzij zich daartegen verklaren houders van meer dan ¼ van het bedrag der ter vergadering vertegenwoordigde vorderingen of meer dan ⅓ der houders van zoodanige vorderingen; het vooruitzicht moet bestaan, dat de schuldenaar na verloop van tijd zijn schuldeischers zal kunnen bevredigen. Bij of na het verzoek tot s. kan een akkoord worden aangeboden (→ Homologatie).

Petit.Belg. faillissementsrecht. Des. is in België meer bekend onder den naam „uitstel van betaling”. Deze wordt slechts toegestaan aan den koopman, die, ten gevolge van buitengewone en onvoorziene voorvallen, genoodzaakt is zijn betalingen tijdelijk te staken, maar die volgens zijn behoorlijk nageziene balans genoegzame goederen of middelen heeft om al zijn schuldeischers in hoofdsom en interesten te voldoen.

Aanvraag tot s. moet gelijktijdig gericht worden tot de rechtbank van koophandel en tot het Hof van Beroep van het rechtsgebied. De voorzitter van de rechtbank roept de schuldeischers bijeen en duidt deskundigen aan om den toestand van den aanvrager te onderzoeken. De rechter-commissaris brengt verslag uit ter rechtbank, in bijzijn van de schuldeischers, die hun aanmerkingen kunnen maken. Van alles wordt proces-verbaal opgemaakt met advies van de rechtbank. Heel de zaak wordt alsdan overgedragen aan den procureur-generaal van het Hof van Beroep.

Geen uitstel kan worden toegestaan dan wanneer de baten volstaan om dc lasten te dekken, tenzij indien de meerderheid der schuldeischers, die door hun schuldvorderingen ¾ van al de verschuldigde bedragen vertegenwoordigen, uitdrukkelijk tot het verzoek zijn toegetreden.

In beginsel mag de s. geen 12 maanden te boven gaan. Tijdens den duur der s. mogen geen middelen van tenuitvoerlegging tegen den persoon of de goederen van den schuldenaar aangewend worden (Wetb. v. Kooph. art. 693 vlg.). Rondou.