Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 22-10-2019

Stoppen

betekenis & definitie

Inbrengen van draden in weefsels, waarin door weeffouten of slijtage deze draden ontbreken. De eenvoudigste stop is de linnenstop. Daarna volgt de keperstop met haar vele varianten: gewone 3-, 4-, 5-, of meer-schachtskeper; dubbele keper, vischgraat- en sierkeper, enz. De moeilijkste stop is in het damastweefsel, omdat hierin keper en satijnbindingen afwisselen.

De manier van stoppen is verschillend, naargelang den aard van het weefsel. Een ruige, grove, zgn. Engelsche stof kan gemakkelijk met rafels van hetzelfde weefsel worden gestopt. De rafels worden dan rondom de te herstellen plaats één voor één voorzichtig een eindje losgehaald en nieuwe rafels ingestopt.

Dit kan geschieden met behulp van een breimachinenaald, waarmede ladders in tricot worden opgehaald, ofwel door den rafeldraad in de lus van een dubbelen draad, die in een naainaald steekt, te hangen. Bij weefsels met een haardek, laken, velours, zullen indien het een rechte scheur betreft, de kanten eerder dicht aaneen tegen elkaar gehaald worden, dan gestopt. Dikwijls wordt hiervoor vrouwenhaar gebruikt.

Na de bewerking wordt het haardek voorzichtig geruwd en daarna over de scheurstreep geborsteld.

Voor de fijne, gladde weefsels wordt vnl. de zgn. American stoppage toegepast. Hierbij wordt met rafels een nieuw weefsel over de te herstellen plaats gestopt. Door deze methode is de stop niet meer als zoodanig te herkennen; zij is echter kostbaar en wordt door ervaren werkers (sters) uitgevoerd.Voor het stoppen van huishoudgoed wordt veel gebruik gemaakt van de naaimachine. Deze manier is echter meer verstellen dan stoppen, omdat hier geen sprake is van inbrengen van nieuwe draden. De te herstellen plaats wordt in lengte- en breedterichting met een losse spanning en soepel garen overgestikt in heen- en teruggaande stikrijen van ongelijke lengte. Dit laatste om harde omrandingen te vermijden.

J. Rutten.