Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 22-10-2019

Staafje

betekenis & definitie

Dierkunde. Staafjes en kegeltjes zijn de eigenlijke uiteinden van de gezichtszenuw. Ze vormen de buitenste laag van het netvlies en ontbreken daar, waar de zenuw door de sklera binnentreedt (blinde vlek). Alleen de s. en k. zijn lichtgevoelig en in staat de lichtenergie om te zetten in zenuwprikkeling.

De staafjes bevatten een roode kleurstof: het staafjes rood of gezicht spurper, ze zijn zeer adaptief, maar wekken slechts kleurlooze indrukken op. De kegeltjes zijn de dragers van het dagzintuig, kleurgevoelig, maar weinig adaptief. Bij normale lichtsterkte ziet men met de kegeltjes, bij zeer zwak licht met de staafjes. Zie ook → Oog (met afb.).

Chamuleau.2° In de geneesk. dienen zgn. staafjes of bacilla om geneesmiddelen in neus, urethra, vagina of fistels te brengen. Zij worden gemaakt van geneesmiddelen, gemengd met cacaoboter, glycerine-gelatine, arabische gom of arabische gom en tragacanth.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!