Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 14-10-2019

Schadevergoeding

betekenis & definitie

is een handeling, waardoor iemand wordt geacht, eenige schade ongedaan te maken, die aan een ander is overkomen. Zij kan in het alg. bestaan in betaling van een geldsom en in herstel van den toestand vóór de schade.

In Nederland ontstaat verplichting tot s. o.a. uit ➝ wanprestatie en ➝ onrechtmatige daad. Bij wanprestatie is de schuldenaar slechts gehouden tot betaling van een geldsom aan den schuldeischer (Ned.

B.W. art. 1275). Het bedrag hiervan wordt in het algemeen bepaald door het verlies, dat de schuldeischer heeft geleden en de winst, die hij heeft moeten derven (B.W. art. 1282).

De schuldenaar is echter niet verplicht, alle schade en winstderving te vergoeden, die zijn wanprestatie heeft veroorzaakt. In de eerste plaats behoeft hij alleen die schade te vergoeden, die hij bij het aangaan der overeenkomst heeft voorzien of heeft kunnen voorzien, tenzij hij te kwader trouw zijn verplichtingen niet is nagekomen (B.W. art. 1283).

En voorts strekt zijn vergoedingsplicht zich niet verder uit dan tot de schade, die het onmiddellijk en dadelijk gevolg is van zijn wanprestatie, ook indien hij daarbij te kwader trouw was (B.W. art. 1284). Voor de verplichting tot s. is het niet noodig, dat het bedrag der schade nauwkeurig kan worden aangegeven.

Is dit niet mogelijk, dan moet volgens den Hoogen Raad de rechter naar billijkheid een som vaststellen. Partijen kunnen echter ook bij het sluiten der overeenkomst een bedrag bepalen, dat bij wanprestatie als s. moet worden betaald (boete).

De werkelijke omvang der schade doet dan niet ter zake (B.W. art. 1285).

Bij geldschulden bestaat de s. in de wettelijke interessen (B.W. art. 1286).

Op welke wijze bij onrechtmatige daad de schade moet worden vergoed, zegt de wet niet, doch volgens den Hoogen Raad is de rechter vrij, te veroordeelen tot betaling van een geldsom of tot herstel in den vorigen toestand. In het algemeen gelden voor de berekening der s. bij onrechtmatige dezelfde beginselen als bij wanprestatie.

Zie ook ➝ Verzekering. v. d. Kamp.

In België wordt de s. wegens het niet uitvoeren of het niet tijdig uitvoeren van een verbintenis, met inachtneming van dezelfde beginselen geregeld bij de art. 1136 vlg., 1142 vlg. en 1146 vlg. van het B.W.

De regelen betreffende de verplichting om de veroorzaakte schade te herstellen in geval van misdrijf en oneigenlijk misdrijf, vindt men in de art. 1382 vlg. van hetzelfde wetboek. Kluyskens.