Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Mijn

betekenis & definitie

Mijn is de benaming, gegeven aan inrichtingen, die zich belasten met den verkoop, bij afslag, van land- en tuinbouwproducten. Zij berusten doorgaans op coöperatieven grondslag.

De naam is daaraan ontleend, dat men kooper werd door het roepen van „mijn”, wanneer door den afslager een prijs werd afgeroepen, waarvoor men kooper wenschte te zijn. Tegenwoordig wordt op de meeste mijnen niet meer geroepen, doch geschiedt de verkoop door middel van een electrisch mijntoestel, waarop een wijzer langs een prijzenschaal loopt en door den kooper vanaf zijn plaats electrisch wordt stilgezet, waarbij zijn plaatsnummer zichtbaar wordt. Men onderscheidt m. voor verkoop van eieren (Roermond, Arnhem), boter (Maastricht, Leeuwarden, Den Bosch), fruit, groente, visch e.d. Rietsema Tot nog toe bestaan er slechts een vijftal inrichtingen van dien aard in België, en de meeste werden deze laatste jaren gesticht. Van den → Belg. Boerenbond hangen af: een botermijn te Brussel en twee gemengde m. voor den verkoop van boter, eieren, groenten en fruit, een te Antwerpen, waar ook bloemen geveild worden, en een te Hasselt.

Een tweede botermijn te Brussel is afhankelijk van de Union Nationale des Laiteries Beiges en de tuinbouwers uit den omtrek derzelfde stad hebben er een groente-, fruiten bloemenmijn (Voortbrengershalle). Luytgaerens