Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Maté

betekenis & definitie

Oorspronkelijk de naam van het voorwerp, waaruit in Z. Amerika de Paraguay-thee wordt gedronken; deze naam is later op den drank en de drogerij overgedragen. De drank wordt verkregen uit de gedroogde en licht gefermenteerde bladeren van de Ilex paraguariensis, een hulstsoort, die in Brazilië, Paraguay en Argentinië in het wild voorkomt en die alleen daar gekweekt wordt, waar het plaatselijk rendabel is.

Om de 4 jaar plukt men de bladeren, welke boven een houtvuur gedroogd en in zakken verpakt worden. Het aftreksel der bladeren levert den opwekkenden drank, die aan thee doet denken en die uit dikwijls zeer fraai versierde „maté” met een buisje, bombilla, wordt gedronken. Zijn opwekkende werking dankt m. aan het gehalte aan caffeïne (ca. 1 tot 1½ %), looizuur en aetherische oliën.

Herhaaldelijk heeft men getracht de m. in Europa ingang te doen vinden ter vervanging van koffie en thee; zelfs gedurende den Wereldoorlog is het niet gelukt.Lit. : C. Hartwicht, Die menschl. Genuszmittel (Leipzig 1911); Grafe, Handbuch d. Organ. Warenkunde (IV Stuttgart 1930). Bosch