Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Marge

betekenis & definitie

1° In het algemeen de ruimte, het verschil tusschen hoeveelheden, kwaliteiten of prijzen. Bij den overzeeschen handel verstaat men er onder, hoeveel procent het werkelijk geleverd gewicht maximaal mag afwijken van het overeengekomen gewicht. Is bijv. geconditionneerd: netto afscheepgewicht ca. 100.000 kg met 2% meer of minder in verkoopers keuze, dan is de marge 4.000 kg met dien verstande, dat niet minder dan 98.000 kg en niet meer dan 102.000 kg geleverd mag worden.

Vanzelfsprekend wordt overeengekomen, op welke wijze het te veel of te weinig geleverde verrekend zal worden. In den goederentermijnhandel wordt met m. bedoeld het bij reglement toegestaan verschil tusschen de kwaliteit van het standaardmonster, op basis waarvan de transactie is afgesloten, en de kwaliteit van de geleverde partij. In den wisselhandel verstaat men onder m. het verschil tusschen den bied- en den laatprijs.

Witsenboer.2° (Typogr.) De witte rand om een beschreven of bedrukt oppervlak, papier of perkament. De welstandige verdeeling van bedrukt gedeelte en de m. geeft aan een boek groote bekoring, een fijn gevoel voor wit en zwart is daartoe onmisbaar. De binnenmarges worden doorgaans het smalste genomen; daar men uitgaat van de grondstelling, dat twee naast elkaar gelegen pagina’s bij elkaar behooren; en daar een boek in den regel aan den buitenkant of onderzijde wordt vastgehouden, neemt men de m. daar het breedst. Intusschen wordt in de moderne drukkunst dit principe wel verlaten: men beschouwt dan het te bedrukken vel niet meer als een druk-oppervlak in de marge, doch als een samenstel van witte en bedrukte vakken, die men zoekt samen te metselen tot een architectonisch geheel. Poortenaar.