Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 15-08-2019

Kajotters

betekenis & definitie

Leden der K.A.J. of Kristene (= R. K.) Arbeiders Jeugdorganisatie in Vlaanderen. Geschiedenis Jos.

Cardijn, onderpastoor te Laken (Brussel), vereenigt aan het einde van 1912 jonge arbeiders in studiekringen. Daaruit groeien na den Wereldoorlog de „Jonge Syndikalisten”.

Te Antwerpen, waar ook de geestelijke Bloquaux jonge syndikalisten heeft gegroepeerd, verschijnt in Juli 1920 het eerste nummer van „De Jonge Werkman”. In April 1924 wordt de Landsbond der K.

A. J. gesticht, die de afzonderlijke groepen der jonge syndikalisten vereenigt.

Cardijn wordt Algemeen Bestuurder. October 1929 gaan 1 500 Vlaamsche en Waalsche Kajotters naar Rome, waar Z.

H. Pius XI hun actie goedkeurt en aanmoedigt. Doel De K.

A. J. wil zijn een school om hoogstaande Katholieke arbeiders en apostelen in het arbeidsmidden te vormen; een sociale dienst voor allerlei hulpbetoon: beroepskeuze, plaatsing, veiligheid, spaarwezen, ontspanning, enz.; een vertegenwoordigend lichaam, dat spreekt en handelt in naam van al de jonge arbeiders, hun vertrouwen heeft en hun gezamenlijke geestdrift uit. Organisatie Plaatselijke afdeelingen zijn vereenigd in gewestelijke verbonden; daarboven staat de Landsbond van geheel Vlaanderen.

Dezelfde organisatie geldt voor Wallonië. Beider zetel: Poincarélaan 79, Brussel.

De K. A.

J. is toegetreden tot het A. C.

W. = Alg. Christen Werkersverbond van België, en maakt deel uit van het J.V.K.A. (Jeugdverbond voor Kath.

Actie). Vormingsmethode Zij ligt opgesloten in deze formule: leeren zien, leeren oordeelen, leeren handelen. Het werkjaar begint in October en wordt ingezet met een studieweek voor leiders, waarop het leerprogram wordt besproken.

Het is ingedeeld in drie werkperioden, die in elk verbond afgesloten worden door een studiedag. Het vormingswerk geschiedt vooral door handelend optreden, naar een vast plan voorbereid en besproken in studiekringen.

Om de eenheid van werken te handhaven, komen de plaatselijke leiders regelmatig per gewest bijeen in leiderskringen en de aanvoerders hiervan in hoofdleiderskringen. De jonge arbeiders zelf treden verantwoordelijk op en leiden de beweging; naast hen staat de priester als vormer en raadsman.

Naast de K. A.

J., ook onder leiding van één Algemeenen Bestuurder, bestaat de V. K.

A. J. (V. = Vrouwelijke), welke de meisjes, Kajotsters genaamd, groepeert.

Doel, organisatie en vormingsmethode zijn dezelfde als die der K. A.

J. Zetel: Poststr. 111, Brussel.Lit.: (Organen voor de K. A. J.) De Jonge Werkman, Onze Toekomst, Ons Leidersblad, Verbondsblad; (Voor de V. K. A. J.) Lenteleven, Op Weg, Bestuursblad, Verbondsblad: (voor beiden) Het Proostenblad; bovendien worden allerlei opvoedende geschriften door den Landsbond uitgegeven. Cool.