Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 22-07-2019

Handelsnaam

betekenis & definitie

Handelsnaam - (Ned.) is, volgens de definitie van de Handelsnaamwet 1921, Stbl. 842, de naam of de firma, waaronder een koopman zijn bedrijf uitoefent, waarbij onder koopman is te verstaan eenieder, die zijn beroep maakt van het uitoefenen van eenigen tak van handel of nijverheid in den ruimsten zin. De wet beschouwt den naam als een zaak, die door erfopvolging of overdracht op een ander kan overgaan, doch alleen in onafscheidelijk verband met de handelszaak, die onder dien naam wordt gedreven.

De wet verbiedt eenerzijds het voeren van een h., die in strijd met de waarheid aanduidt, dat de handelszaak hetzij geheel of gedeeltelijk aan een ander zou toebehooren, hetzij aan een vennootschap onder firma, naamlooze vennootschap enz.; anderzijds het voeren van een h., die reeds eerder door een anderen koopman rechtmatig gevoerd werd, of wel met zoodanigen eerder gevoerden naam zooveel overeenkomst vertoont, dat bij het publiek verwarring is te duchten. In al dgl. gevallen kunnen belanghebbenden, onverminderd hun recht op schadevergoeding, aan den kantonrechter wijziging van den onrechtmatig gevoerden naam vragen.Bij art. 8 van het verdrag van Washington van 1911, tot bescherming van den ➝ industrieelen eigendom, is de bescherming ook van den h. in de tot het verdrag toegetreden landen geregeld. Ariëns. In België bestaat geen speciale wet tot bescherming van den handelsnaam. Het misbruik van h., indien het geschiedt in de voorwaarden voorzien in de art. 191 en 214 Str. W. B. geeft aanleiding tot strafrechtelijke vervolgingen. In de andere gevallen kan de eigenaar van den h. schadevergoeding aanvragen op voet van art. 1382 B.W. Vier voorwaarden worden doorgaans gesteld voor de toekenning dezer vergoeding:

1° de aanvrager moet de prioriteit bewijzen van zijn bezit van den h.;
2° er moet mogelijkheid zijn van verwarring (volledige eenzelvigheid is niet vereischt);
3° de handel of de nijverheid van beide belanghebbenden moeten gelijkaardig zijn;
4° beide bedrijven moeten betrekkelijk dicht bij elkaar gelegen zijn.

De handelsnaam maakt deel uit van de ➝ handelszaak.

Het K.B. v. 23 Dec. 1934 voorziet in een nieuwe proceduur om de oneerlijke mededinging, waaronder het misbruik van h., te doen ophouden. Dit K.B. voorziet eveneens in een boete van 100 tot 10.000 frs. voor de gevallen van recidive.

Lit.: H. Velge, Droit Industriel Belge (III 1929); Répertoire pratique du droit belge (II s.v. Concurrence illicite); L. Fredericq, Oneerlijke Mededinging (Rechtsk. Tschr. Nov./Dec. 1935). Rondou.