Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 22-07-2019

Gram

betekenis & definitie

Gram - (afkorting: g) is de cgs-eenheid van massa, d.w.z. de massa van Viooo gedeelte van het standaardkilogram. Het standaardkilogram (kg) is de massa van een stuk platina, dat te Sèvres in het internat. bureau van maten en gewichten bewaard wordt; het is ook ong. de massa van een dm3 water bij 4° C en 760 mm drukking.

Het g. en het kilogram worden ook dikwijls als practische eenheden van kracht gebruikt; zij zijn dan onderscheidelijk het gewicht van een lichaam met een massa van 1 g of van 1 kg en komen (in Nederland) overeen met 981 en 981.103 dynen. Wouters Gram-aequivalent.Een g. van een chemische verbinding is het aequivalent-gewicht van die verbinding in grammen, d.i. de gewichtshoeveelheid van die verbinding, die aequivalent (gelijkwaardig) is met één → gram-atoom waterstof. Bij zuren en basen is dit gelijk aan het → moleculairgewicht, gedeeld door de → waardigheid van dat zuur of die base.

Men past het begrip g. toe bij de gewichtsberekeningen van een chemisch proces, omdat steeds aequivalente hoeveelheden stof met elkaar reageeren. Zwikker Gram-atoom Het g. van een → element is zooveel gram van dat element, als het → atoomgewicht van dat element aangeeft.