Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-07-2019

Gastronomie

betekenis & definitie

Gastronomie - of gastrologie, de fijnere kookkunst. Bij het toenemen der weelde in het oude Griekenland en Italië werd de kookkunst meer en meer verfijnd.

Het zingenot van zwelgerijen zocht naar de duurste en zeldzaamste spijzen en dranken, die soms uit verre streken moesten betrokken worden. Spreekwoordelijk werden de kostbare maaltijden van Lucius Licinius Lucullus, een Rom. veldheer, die echter behalve als lekkerbek zich ook vermaard maakte als krijgsman en wetenschap en kunst beschermde.

Overmatig drinken was ook een ondeugd der Germanen. In de M.E. kenmerkten zich de gildemalen soms door overdaad van spijs en drank.

Ook bij geboorte, huwelijk en overlijden werden weelderige feestgelagen aangericht, waartegen herhaaldelijk zoowel door geestelijke als wereldlijke overheid werd opgetreden met verbodsbepalingen, die echter telkens weer moesten worden hernieuwd. Vooral de Bourgondische tijd kenmerkte zich door overdaad.

De schildering van de Schuttersmaaltijden en van tafereelen uit het volksleven door Jan Steen illustreeren de gastronomie der 17e eeuw. De publicatie van keukenboeken, ook uit de M.E., licht in omtrent soort en bereidingswijze van velerlei gerechten. Knippenberg.