Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 22-07-2019

Foezelolie

betekenis & definitie

Foezelolie - Foezelolie noemt men de vsch. producten, die bij de alcoholbereiding als nevenproducten gevormd worden. Door fermenten worden de eiwitten uit de grondstoffen in aminozuren gesplitst en door de nevengistingsprocessen ontstaan hieruit hoogere, minder vluchtige alcoholen, als amyl- en butylalcohol, aethers, esters, aldehyden enz.

Indien van graan als grondstof wordt uitgegaan, heeft de f. meestal een goede smaak en een aangenamen geurd; gebruikt men echter andere grondstoffen zooals aardappelen of beetwortelen, dan is ze onaangenaam van smaak en heeft zelfs een giftige werking. Door rectificeeren wordt de f. van de alcohol gescheiden en daarna door gefractionneerde destillatie in haar bestanddeelen, hoofdzakelijk → amylalcohol en andere producten, gesplitst.

Hoogeveen